Rob van der Windt

Wat kost het aanleggen van een tuin?

Wat kost het aanleggen van een tuin?

Wat kost het aanleggen van een tuin? Dat is dé vraag waar iedere klant een antwoord op wil hebben. Omdat een tuin altijd maatwerk is, kunnen wij hier geen standaard antwoord op geven. De uiteindelijke kosten voor een tuin hangen af van diverse factoren zoals:

  • Uw wensen
  • Materiaalkeuze en indeling van de tuin
  • Oppervlakte van de tuin
  • Moet de tuin worden opgehoogd of afgegraven
  • Complexiteit van de werkzaamheden
  • De bereikbaarheid van uw tuin
  • Het tuinbudget

Prijsindicatie

Om u toch een prijsindicatie voor het aanleggen van uw tuin te geven, geven wij u een aantal voorbeelden. Zo krijgt u een idee aan welke bedragen  u moet denken. Wij merken in de praktijk vaak dat veel mensen geen idee hebben van de kosten van de aanleg van een tuin. Bij televisieprogamma’s als ‘Eigen Huis en Tuin’ en ‘Robs Grote Tuinverbouwing’ zie je de mooiste tuinen voorbij komen echter wat kost het aanleggen van zo’n tuin? 

De kosten voor de aanleg van een tuin kunt u enigszins vergelijken met de kosten van een nieuwe keuken of nieuwe badkamer. De aanleg van een tuin behoort, net als het laten plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer, tot de grotere investeringen welke u doet in of rond uw woning.

Wij vinden het belangrijk dat uw tuin goed wordt aangelegd. Daarom werken wij met kwaliteitsproducten en ervaren medewerkers. Voor het aanleggen van een gemiddelde achtertuin (bij een eengezinswoning), moet u al snel denken aan een bedrag vanaf € 7.500,- (excl. schutting). Dit zijn prijzen welke u bij iedere vakkundige hovenier tegen zult komen.

Natuurlijk kunt u ook besparen op de aanleg van uw tuin. Wij leggen dan ook tuinen aan welke minder investering vragen echter zullen er dan wel concessies gedaan moeten worden. Door onze ruime ervaring kunnen wij u uitstekend adviseren. Wij denken graag met u mee om de aanleg van uw tuin binnen uw budget te houden. Bedenk u echter wel dat alles een prijs heeft en als het klinkt alsof het té mooi om waar te zijn is, dan is het dat vaak ook.

Uw wensen

Wat zijn uw wensen? Wat vind u belangrijk in de tuin? Een groot terras? Een buitenkeuken waar u op zomerse avonden heerlijk kunt genieten van uw culinaire gerechten met vers geplukte kruiden uit uw eigen tuin? Wilt u veel planten of juist een onderhoudsvriendelijke tuin? Of een tuin waar de kinderen lekker in kunnen spelen? Kortom, wat is het doel van uw tuin?

Materiaalkeuze en indeling van de tuin

De materiaalkeuze en de indeling van uw tuin bepalen voor een groot gedeelte de uiteindelijke prijs van uw tuin. Een keramische tegel is prachtig echter ook duurder als een betontegel. Kunstgras is lekker gemakkelijk maar wel duurder in aanschaf dan een ingezaaid grasveld. Met muurstenen maak je de mooiste plantenborders, je kunt ze echter ook weglaten en alles op straatniveau houden. Stem de materiaalkeuze af op uw budget want met alleen het aanschaffen van de materialen bent u er nog niet. De tuin moet ook nog aangelegd worden.

Oppervlakte van de tuin

Het is natuurlijk een open deur: hoe groter de tuin, hoe duurder de aanleg zal uitvallen. U heeft immers meer materialen nodig en ook het aanleggen zal langer duren omdat het meer werk is.

Moet de tuin worden opgehoogd of afgegraven?

In de tuin van een nieuwbouwwoning komt het nog wel eens voor dat we een gedeelte van de grond af moeten graven alvorens we deze weer kunnen aanvullen met de juiste grond voor uw tuin. Ook kan het zijn dat uw tuin moet worden opgehoogd omdat deze bijvoorbeeld verzakt is waardoor er een afstap is ontstaan en u minder gemakkelijk toegang heeft tot uw tuin. Met onze ervaring kunnen wij u ter plaatse adviezen geven of het nodig is om uw tuin op te hogen of af te graven.  Ook kijken wij hierbij naar de omgeving om te voorkomen dat uw tuin bij een regenbui onder water komt te staan.

Complexiteit van de werkzaamheden

Sommige klussen zijn arbeidsintensiever dan andere. Moeten er veel tegels worden gezaagd omdat uw tuin bijvoorbeeld niet recht maar schuin loopt of moet er een beschoeiing aan de waterkant geplaatst worden waar we moeilijk bij kunnen? Dat is geen probleem echter zal de prijs hierdoor onvermijdelijk stijgen omdat het meer tijd kost.

Bereikbaarheid van uw tuin

Ligt uw tuin bijvoorbeeld aan een sloot en is er geen achterom? Dan kan het zijn dat er extra kosten gemaakt moeten worden om de juiste machines en materialen op de juiste plek te krijgen. Soms zijn er ook andere oplossingen mogelijk. Daarom komen wij altijd de situatie ter plaatse bekijken om te kijken wat de beste en goedkoopste oplossing voor u is.

Het tuinbudget

Wat wilt u uitgeven voor het realiseren van uw droomtuin? Het is wellicht een lastige vraag maar u heeft vast een bepaald bedrag in uw hoofd als u denkt aan het aanleggen van uw tuin. U kunt het vergelijken met de aanschaf van een auto, bent u op zoek naar een kleine, compacte auto welke u van A naar B brengt of wilt u de blits maken in uw superdeluxe nieuwe sportwagen met alles erop en eraan? Om u een passend advies te kunnen geven moet de autoverkoper weten in welke prijsklasse u zoekt. Ook met een tuin kunt u alle kanten op en zijn er diverse prijsklassen die sterk uiteen kunnen lopen, afhankelijk van uw wensen.

Om een goede offerte voor u te kunnen maken is het belangrijk dat wij weten in welke prijsklasse u een nieuwe tuin zoekt? Of welk bedrag u in ieder geval niet wenst te investeren. Wij kunnen een prachtige tuin voor u aanleggen maar als wij geen idee hebben van het bedrag dat u zou willen investeren is het voor ons onmogelijk om een goede offerte op te stellen. Wij kunnen een tuin voor u aanleggen van € 7.500,00 maar ook van € 50.000,00 of meer maar de belangrijkste vraag is: wat wilt u investeren in uw nieuwe tuin?

Wanneer u uw wensen kenbaar maakt en uw budget, dan kunnen wij kijken of dat reëel is voor het bedrag dat u in gedachten heeft. Mochten uw wensen niet helemaal overeen komen met het budget dat u in gedachten heeft, dan kunnen wij met u meedenken en bekijken hoe wij uw wensen toch zoveel mogelijk kunnen realiseren om u toch van uw droomtuin te kunnen laten genieten. Door onze ervaring en kennis van producten kunnen wij u ook advies geven over andere materialen of oplossingen om uw droomtuin zoveel mogelijk te benaderen.

Wat kost het aanleggen van een tuin in uw situatie? Kom erachter en vraag een offerte aan!

Ook weten wat de aanleg van uw tuin gaat kosten? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte!