Tuin aanleggen in de winter

Tuin aanleggen in de winter

Kun je een tuin aanleggen in de winter?

Ja, dat kan! Natuurlijk zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden maar je kunt een tuin tegenwoordig heel goed in de winter (laten) aanleggen.
Doordat het klimaat veranderd en de winters de laatste jaren zachter zijn geworden, is het tegenwoordig goed mogelijk om ook in de winter de tuin aan te laten leggen. Het aanleggen van een tuin in de winter heeft zelfs de nodige voordelen!

Voordelen tuinaanleg in de winter

Het aanleggen van een tuin in de winter heeft zelfs enkele voordelen voor u als klant. Ook als hovenier willen wij graag de werkzaamheden wat uitspreiden over het hele jaar en dat is tegenwoordig ook goed mogelijk.

Veel mensen wachten echter tot het voorjaar omdat dit nu eenmaal de tijd is waarop je aan de tuin gaat denken. Daar willen wij graag wat verandering in brengen want waarom alles uitstellen tot op het laatste moment?! 

Tuinaanleg in de winter is vaak goedkoper

In de winter heeft een hovenier het minder druk dan in het hoogseizoen. In het voorjaar is het ‘alle hens aan dek’  om alle klanten van een mooie tuin te voorzien.

In de winter komen wij graag in alle rust bij u langs om een goed plan te maken voor de aanleg van uw tuin. Voor u als klant is het vaak ook nog eens gunstiger om uw tuin in de winter aan te laten leggen. Omdat wij het werk kunnen spreiden over het jaar, kunnen wij u vaak een gunstiger tarief aanbieden om de tuin aan te laten leggen. 

 

Direct genieten van uw nieuwe tuin

Wanneer u uw tuin in de winter laat aanleggen kunt u direct genieten van uw nieuwe tuin op het moment dat de eerste zonnestralen doorbreken. Waar iedereen in het voorjaar in de stress schiet omdat de tuin nog in orde gebracht moet worden en alle hoveniers de komende weken volgepland zijn, zit u al lekker op het terras met een wijntje!

Bestrating verzakt minder snel

In de winter maken we over het algemeen minder gebruik van de tuin. Doordat je het terras niet gelijk belast nadat de bestrating gelegd is, heeft de bestrating meer tijd om in te klinken. Dit komt de bestrating alleen maar ten goede omdat de kans op verzakking hierdoor nog meer wordt verkleind.

Mooiere beplanting in het voorjaar

Vlindertuin

Wanneer u de beplanting in het najaar of de winter in de grond zet heeft u daar van het voorjaar méér plezier van. Het najaar en de winter zijn dan ook de ideale tijd om nieuwe beplanting in uw tuin te planten. Daarnaast is het aanbod van bomen en heesters groot.

Wanneer u de beplanting in het najaar of de winter plant, hebben de planten tot het voorjaar de tijd om goed te wortelen. Dit resulteert in mooiere bladeren en bloemen in het voorjaar. De plant is immers al goed geworteld en hoeft geen ‘energie’ meer te gebruiken om zich goed vast te zetten in de grond. Deze ‘energie’ kan de boom of plant dus gebruiken om boven de grond te groeien in plaats van de energie te moeten verdelen.

Waarom niet wachten tot het voorjaar?

Veel mensen denken niet na over het aanleggen van de tuin in de winter omdat ze in de winter toch geen gebruik van de tuin maken. Wanneer in het voorjaar de eerste zonnestralen doorbreken krijgen we plotseling ineens massaal de lentekriebels en moet de tuin in gereedheid worden gebracht.

Massaal pakt men de telefoon en belt een hovenier met de vraag of de tuin aangelegd kan worden. Maar u bent niet de enige die dit doet… Bij hoveniers staat de telefoon op dat moment namelijk al roodgloeiend. Er zit dus niets anders op dan achteraan aansluiten in de rij en maar afwachten wanneer uw tuin aan de beurt is.

Drukte in het voorjaar

Wanneer u uw tuin laat aanleggen in het voorjaar moet er nog een inventarisatie plaatsvinden van uw wensen en komen wij (zoals altijd) bij u langs. Dan volgt het opstellen van de offerte en bij een akkoord moeten de materialen besteld worden. Bij de tuincentra en fabrikanten is het echter ook druk en dus zijn we afhankelijk van wanneer de materialen geleverd kunnen worden. Zijn de materialen geleverd? Dan kunnen we gaan beginnen als uw tuin op de planning staat.

De wachttijden kunnen in het voorjaar aardig oplopen. Voordat u het weet heeft u de eerste zonnige dagen van het jaar alweer gemist. Zonde want als u de tuin eerder aan had laten leggen, dan had u al volop van uw nieuwe tuin kunnen genieten.

Kun je een tuin aanleggen als het vriest?

Ondanks de zachtere winters in Nederland, zijn er een aantal zaken waarmee je rekening dient te houden wanneer je een tuin in de winter gaat aanleggen. Als het vriest kunnen we namelijk geen tuin aanleggen. Wanneer er vorst in de grond zit kunnen we niet graven (of beplanting plaatsen) en ook het aanleggen van bestrating is niet mogelijk omdat de grond hard is en uitzet. Wanneer je tóch bestrating zou aanleggen en de grond ontdooit, dan loop je een groot risico op verzakkingen.

Door onze ervaring en expertise weten wij precies wanneer wij uw tuin aan kunnen leggen waarbij wij rekening houden met de weersomstandigheden.

Uw tuin in de winter aan laten leggen? Neem dan contact met ons op.